Pomoć klubovima Streljačkog saveza Srbije: Stiže malokalibarsko oružje 

BEOGRAD, 18. mart 2021 – Srpski streljački klubovi će i dalje moći da računaju na značajnu podršku Streljačkog saveza Srbije (SSS), saopšteno je danas portalu Podunavlje.info. Novoformirani Upravni odbor SSS je na prvoj sednici usvojio plan nastavka akcija u okviru Programa pomoći klubovima, kroz koji je nacionalni savez svojim članicama besplatno ili po povoljnim uslovima obezbeđivao opremu, municiju i oružje.

UO je prihvatio predlog Nikole Marića, tehničkog direktora, i Dragana Markovića, sportskog direktora Streljačkog saveza Srbije, da se u 2021. godini realizuju četiri akcije.

Streljački savez Srbije će ove godine klubovima prvi put obezbediti malokalibarsko oružje.

Biće to treća nabavka oružja za srpske klubove u okviru ovog programa. Pre dve godine realizovana je kupovina 100 kompleta oružja i opreme za strelce vazdušnim pištoljem. U 2020. SSS je klubovima po povoljnim uslovima obezbedio 80 vazdušnih puški.

SSS će ove godine organizovati kupovinu malokalibarskih pušaka proizvođača „Valter“ i malokalibarskih pištolja marke „Hamerli“. Model nabavke će biti isti kao i u prethodne dve akcije – klubovi će plaćati 50 odsto nabavne cene.

Na ovaj način SSS daje bitnu podršku klubovima u razvoju malokalibarskih disciplina. Kako je Upravnom odboru obrazložio Marković, ova akcija je najzahtevnija do sada. Klubovi teško dolaze do novog malokalibarskog oružja, kako zbog cene, tako i zato što ono podleže Zakonu o municiji i oružju.

SSS će analizirati potrebe klubova i interesovanje, pa će posle izjašnjavanja klubova biti odlučeno koliko oružja će biti nabavljeno.

Prethodne akcije već daju rezultate. Posle nabavke i podele vazdušnih pištolja, broj učesnika domaćih takmičenja u ovoj disciplini je prošle godine porastao za 30 posto.

Sem MK oružja, u Programu pomoći klubovima za ovu godinu su još tri nabavke. Reč je o municiji, kompletima streljačke opreme i bocama za komprimovani vazduh, kojim se opremaju strelišta.

Savez će tokom 2021. klubovima besplatno obezbediti 2.000.000 trening dijabola za vazdušno oružje i 200.000 takmičarskih dijabola proizvođača „H end N“, sponzora SSS. Po sponzorskom ugovoru, „H end N“ će isporučiti 1.000.000 komada dijabola za trening i 200.000 za takmičenja, a Savez će organizovati uvoz preostale količine.

Prošle godine, zbog pandemije koronavirusa, nije realizovana nabavka 20 kompleta streljačke opreme „Sauer“ (jakna, pantalone, cipele, vizor, rukavice, remnik i jastuče). UO je prihvatio predlog da se nabavka realizuje ove godine, ali i da SSS, uz ranije dogovorenih 20, kupi još 20 kompleta. Oprema će biti podeljena prema predlogu Stručne komisije.

Predviđena je i nabavka boca na komprimovani vazduh, neophodnih za funkcionisanje vazdušnog oružja, koje po novim propisima Međunarodne streljačke federacije ne smeju biti starije od deset godina.

Sve ove aktivnosti Savez će finansirati uz uštede od redovnih sredstava, zatim od sredstava koja je SSS dobio od Sekretarijata Vlade Republike Srbije, kao podršku, i od generalnog sponzora „Telekoma Srbije“.

U toku narednih dana biće realizovana raspodela municije za vazdušno oružje na osnovu nastupa takmičara na Prvenstvima Srbije za mlađe kategorije u prošloj sezoni, deo Programa pomoći za 2020. godinu. Nabavljeno je 1.840.000 komada municije, a kriterijume za raspodelu, koje je utvrdila Stručna komisija, ispunilo je 46 klubova.

Foto: Streljački savez Srbije

Skorašnji članci

error: Content is protected !!